Het internationale netwerk Dokters van de Wereld werkt in heel Europa aan toegang tot gezondheidszorg voor vluchtelingen. De komende dagen beschrijven we onze hulpverlening en vertellen we de verhalen van de mensen die we tegenkomen.

Man (27) uit Iran reizend met vrienden.

"Ik kom uit Iran, ik woon al twee jaar in Turkije door religieuze overwegingen. Ik heb mijn geloof veranderd van moslim in christen maar om eerlijk te zijn geloof ik in geen enkele god. Als je dat zegt ben je ten dode opgeschreven. Dus ik zei dat ik christen was, dan krijg je nog een kans om weer moslim te worden. Maar dat ga ik niet doen, dus ik kon alleen nog maar weg gaan.
In Turkije heb ik een aanvraag ingediend bij de VN, maar dat proces is zo lang. Ik wacht al twee jaar op een uitspraak in mijn zaak, en in de tussentijd mag ik niet werken en kan ik nergens terecht voor medische zorg. Het is erg moeilijk. Ik wil naar het Verenigd Koninkrijk, ik ben daar al eens geweest voor anderhalf jaar. Ik ben nu 27 jaar oud en de anderhalf jaar dat ik daar woonde waren de enige jaren dat ik echt geleefd heb. Natuurlijk lijkt het alsof je Iran wel een goed leven kunt hebben, in sommige delen van Teheran vind je alle luxe die kunt bedenken, mooie kleren, dure auto’s, maar geen vrijheid. Je kunt niet echt leven. Er is een geheime politie, die bespioneert iedereen en overal. Iedereen moet steeds liegen tegen elkaar, we zijn allemaal schizofreen. Ik wil een betere toekomst. Ik heb het niet over geld. Ik wil in een land wonen waar mensen me begrijpen, waar gesprekken echt zijn. Ik wil voor mijn mening uit kunnen komen en mijzelf zijn.”

Noorwegen

Ook hier worstelt de overheid met de opvang van grote aantallen vluchtelingen. Iedereen in de asielprocedure heeft toegang tot gezondheidszorg en wordt gescreend op tbc. De mensen die niet toegelaten worden tot de asielprocedure, bijvoorbeeld degenen die doorreisden vanuit Rusland, hebben per direct geen toegang meer tot zorg. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen en zwangere vrouwen. Veel afgewezen asielzoekers belanden op straat. Onze partnerorganisatie HPM runt een gezondheidskliniek in Oslo en start een programma op om deze migranten te bereiken. Veel van de vrijwilligers zijn zelf migranten, wat het gemakkelijker maakt de doelgroep aan te spreken.

Slovenië

Meer dan 250.000 mensen zijn door Slovenië getrokken in 2014. Bij de grensovergang Gornja Radgona werkt Dokters van de Wereld België sinds november samen met lokale partner SP.

Spanje

Dokters van de Wereld Spanje ondersteunt de operatie op Lesbos in Griekenland. Zij bereiden momenteel een project voor in Zuid Italië.

Zweden

In Zweden krijgen 80.000 mensen onderdak van de Zweedse immigratiedienst. De opvang begint overvol te raken. Sommige locaties zijn heel massaal, zoals conferentiezalen, onverwarmde tenten. Mensen waren genoodzaakt op betonnen vloeren te slapen.

Dokters van de Wereld Zweden is deel van een netwerk van NGO’s in Stockholm die opvang, onderdak en medische zorg faciliteert. Meer dan 300 bedden per nacht zijn beschikbaar maar dit lijkt te weinig. Er wordt gedacht aan het opzetten van tentenkampen, ondanks de winter. Ook werkt er een mobiel team dat illegale migranten bezoekt in opvanghuizen. Indien nodig, worden zij bemiddeld naar medische zorg. Vooral geestelijke gezondheidszorg en hulp van kinderartsen zijn hard nodig.

In het zuiden van Zweden ligt Malmö, hier komen door de zuidelijke ligging meer immigranten aan. De Zweedse gezondheidszorg kan de zorg voor al deze immigranten niet aan. Dokters van de Wereld Zweden is begonnen met consultaties in opvanglocaties rond Malmö. Dagelijks zijn er zo’n 800 bedden beschikbaar voor illegale immigranten.

Verenigd Koninkrijk

Het is niet mogelijk in te schatten hoeveel mensen erin slagen van Frankrijk door te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. De Engelse Dokters van de Wereld kliniek in Londen heeft geen opvallende toename gezien in het aantal hulpvragen in hun spreekuren. Ze hebben vrijwilligers uitgezonden naar Idomeni (Griekenland) en naar Slovenië. Er wordt een mediator naar Calais uitgezonden en zij ondersteunen hulpverlening in Athene, op de Griekse eilanden, Idomeni en aan de Balkanlanden.